Nieuwe eigenaars voor ’t Proeflokaal

Edwin Vennik Proeflokaal

ZWOLLE – Thomas Veltman neemt samen met nieuwbakken compagnon Edwin Vennik café ’t Proeflokaal aan de Blijmarkt over.

Per 1 november is Veltman het nieuwe gezicht, terwijl Vennik achter de schermen blijft.

“Ik heb er heel veel zin in”, zegt Thomas Veltman. Hij werkte afgelopen maanden als barmedewerker bij Sally O’Briens aan het Bethlehemskerkplein, nadat hij stopte als horeca-ondernemer in de kerk aan de overkant. “Ik was toe aan iets nieuws”, zegt hij. “En als ’t Proeflokaal niet op mijn pad was gekomen, was ik ook niet weggegaan bij Sally’s. Maar zelf ondernemen is toch meer mijn ding.”

Arjan Broekman van ’t Proeflokaal besloot deze zomer om na veertien jaar zijn ‘kindje’ te verkopen. “Edwin en ik kennen elkaar vanuit onze bestuursfunctie bij Horeca Nederland afdeling Zwolle”, vertelt Veltman. “Toen hij hoorde dat ’t Proeflokaal te koop stond, dacht hij aan mij. Zelf wil hij niet achter de bar staan.” In de praktijk betekent het dat Veltman de zaak gaat runnen en Vennik achter de schermen blijft.

“Het is fijn, om weer met eigen ideeën te komen en die ook zelf te kunnen uitvoeren. Om je eigen stempel op een zaak te kunnen drukken.” Niet dat er heel veel zal veranderen aan ’t Proeflokaal. “Het is een hartstikke mooie tent. Daar hoeft niet veel aan te veranderen, zelfs de naam blijft hetzelfde. Het Proeflokaal staat bekend om zijn kwaliteit; er staan mooie wijnen in de kast en goeie whisky’s en er is een mooie collectie jenevers. Die naam wil ik hooghouden.”

Veltman kent de clientèle van het café. “Een groot deel van de vaste gasten ken ik persoonlijk, een deel alleen van gezicht en sommigen ken ik niet. Maar dat geldt ook andersom. Ik ben natuurlijk Arjan niet, maar ik ben ook heel erg aardig.”

Wat in ieder geval een deel van de vaste gasten vreugdevol zal stemmen is dat er met carnavalsliefhebber Veltman weer carnaval gevierd gaat worden.

Daarnaast komt er in de nabije toekomst een samenwerking met Borrels&Bites, één van de andere zaken van Vennik. “Voorheen werden hapjes bij allerlei andere zaken gehaald omdat ’t Proeflokaal geen keuken had, nu komen onze borrelhapjes voortaan daar vandaan.” Veltman gaat zich ook met de aansturing van Borrels&Bites bezighouden. “Personeel, rooster en de menukaart.”